Demaitere Engineering

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Palletiseerrobot | Demaitere engineering

Situatie

 

D’Hulster Diepvriesopslag is gespecialiseerd in het invriezen en bevroren stockeren van vleeswaren in dozen. Bij het invriezen worden de lagen dozen in de stapel gescheiden door pallets. De openingen in de pallets zorgen voor een luchtcirculatie rondom het product zodat de invriestijd korter wordt. Na het invriezen worden de dozen gestockeerd in opslagvriezers. Aangezien het vlees dan al diepgevroren is, zijn de tussenliggende pallets niet meer nodig – integendeel: ze wegnemen bespaart ruimte en energie.

 

Opdracht

 

Demaitere Engineering werd gevraagd een oplossing te bedenken om na het invriezen de tussenliggende pallets automatisch te verwijderen uit de stapels.

 

Uitdagingen

 

  • De installatie moest een zo beperkt mogelijke ruimte innemen.
  • Een bestaande kettingtransporteur moest hergebruikt worden.
  • De pallets met 2 lagen dozen worden met de heftruck gestapeld. 100% nauwkeurig is dat niet. Bovendien zakken de stapels altijd een beetje scheef als de dozen nog niet opgestijfd zijn.
  • De nodige aandacht moest besteeds worden aan de rechtheid van de op te bouwen stapel (zonder tussenpallets). De buitencontour van de stapel moet binnen de palletafmetingen (1200 x 1000mm) blijven om het laden van de vrachtwagen niet te bemoeilijken.

 

Oplossing 

 

Demaitere Engineering opteerde samen met de klant voor een industriële robot die de bovenste pallet van de bronstapel neemt en op een tussenstation plaatst. Een bewegende balk schuift de dozen van de pallet. De robot neemt vervolgens de dozen op en plaatst ze op de doelstapel zonder tussenpallets.

 

De robotgrijper is geschikt om zowel de pallets als zes verschillende types dozen  te grijpen. Daarvoor is hij uitgerust met één servo-elektrische as en drie pneumatische assen op variabele druk. Om ook schuine stapels te kunnen manipuleren, is de grijper voorzien van een 3D-camera die de exacte plaats van de stapel scant. De software, in huis door Demaitere Engineering ontwikkeld, vergelijkt de X-, Y- en A-coördinaten van een pallet op de bronstapel met de theoretisch verwachte plaats, zodat de grijper optimaal gepositioneerd kan worden.

 

Het hele ont- en herstapelproces wordt beheerd door 1 operator. Bij een eventuele storing kan de installatie zichzelf automatisch en veilig resetten, ongeacht de toestand waarin ze zich bevindt.

 

De klant getuigt

 

“Het werk dat de robot vandaag verricht was door geen mens vol te houden – te zwaar, te hoog. Nu zijn de pallets perfect gestapeld, klaar voor transport. De robot werkt perfect. Voor een volgende installatie gaan we terug.”

 

Benedikt D’Hulster, D’Hulster koel- en diepvriesopslag, Moorslede

Contact

Demaitere bvba - Demaitere Engineering
Roeselaarsestraat 171, 8890 Moorslede, Belgium
T +32 51 77 70 36
info@demaitere-engineering.be
You are here