Demaitere Engineering

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Automatisatie witloofteelt | Demaitere engineering

Situatie

 

M. De Visschere teelt witloof in kweekbakken van 1,3 x 1,3 meter (leeg 30 kg, vol 150 kg per bak). De bakken met wortels worden bewaard in donkere kweekcellen. Als de witloofkrop volgroeid is, wordt het water uit de kweekbakken gelekt en gaan ze naar de oogstzaal. Daar wordt de witloof manueel geoogst. Als de bak leeg is, gaat hij naar waszaal. Na een grondige schoonmaakbeurt is hij klaar om opnieuw gevuld te worden met wortels.

 

Opdracht

 

Bij De Visschere reden heftrucks met de zware kweekbakken constant af en aan tussen de opzetzaal, de kweekcel, de oogstzaal en de waszaal. Op verschillende van deze plaatsen stonden medewerkers te wachten op bakken. Demaitere Engineering werd gevraagd een oplossing te bedenken om de doorstroming van de bakken zo te organiseren dat iedereen continu kan doorwerken.

 

Uitdagingen

 

  • Het transportsysteem moet veilig zijn voor de medewerkers – het bakkentransport verloopt bij voorkeur gescheiden van de werkposten.
  • In de kweekcel rusten de kweekbakken in stapels van 9 hoog. De bakken steunen op mekaar op 4 pootjes van 3 cm diameter. De positionering moet dus uiterst nauwkeurig gebeuren.
  • Kweekcellen zijn vochtig en koud. Er is veel condensatie, wat storingen kan veroorzaken.

 

Oplossing 

 

Demaitere Engineering ontwikkelde een gesloten transportcircuit van kweekbakken. Door middel van een bovenloopkraan worden de bakken automatisch van de opzetband naar de kweekcel gebracht, waar ze nauwkeurig in stapels van 9 bakken gestapeld worden. Een andere bovenloopkraan brengt ze na rijping naar de oogsttafels, en houdt ze onderweg schuin om het water te laten uitlekken. Terwijl een medewerker één bak oogst, wordt een andere volle bak bij geplaatst. Als de bak leeg is wordt hij automatisch opgepikt en aangeboden aan de industriële wasrobot. De wasrobot werkt volautomatisch. Hij tilt de kweekbak op, houdt hem vóór de hogedrukreiniger en kantelt hem zo dat de kweekbak tot in de kleinste hoekjes schoongemaakt wordt. De witloofteelt draait niet het hele jaar door op 100%. Voor kalmere periodes waarin niet simultaan opgezet en geoogst wordt, werden buffers met kweekbakken ingebouwd.

 

De klant getuigt

 

“Het rendement van mijn medewerkers ligt aanzienlijk hoger dan vroeger. Ze moeten nooit meer wachten op kweekbakken. Maar het systeem is ook bijzonder flexibel. We kunnen op volle capaciteit oogsten en/of opvullen, maar evengoed met een beperkte ploeg aan de slag gaan.”

 

“De veiligheid van de medewerkers is sterk verbeterd. Er rijdt niet meer constant een heftruck rond op de werkvloer. En de bakken worden enkel verplaatst in zones waar geen mensen staan.”

 

Marnick De Visschere, De Visschere Witloofteelt, Ardooie

Contact

Demaitere bvba - Demaitere Engineering
Roeselaarsestraat 171, 8890 Moorslede, Belgium
T +32 51 77 70 36
info@demaitere-engineering.be
You are here